In 2016 ben ik afgestudeerd aan de Academie voor Haptonomie te Doorn als ergotherapeut op haptonomische basis. Letterlijk betekent haptonomie: "de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven".
Als ergotherapeut werk ik op haptonomische basis. De mens heeft een aangeboren vermogen te kunnen voelen wat goed voor je is en wat niet; waar je bij wilt zijn en waar je van weg wilt gaan; waar je 'ja' en waar je 'nee' tegen zegt. Als jouw handelen alleen gebeurt vanuit het denken, negeer je daarmee de signalen die jouw lijf afgeeft. Jouw lijf komt in de knel, het gaat wringen. De mens kan de kwaliteiten van zijn gevoel zoals veerkracht, draagkracht, spankracht e.d. gebruiken als hij het moeilijk heeft. Deze kwaliteiten bevorderen een betere balans tussen denken en voelen, tussen actief zijn en rust vinden, tussen doen en beleven. De haptonomie zit in al mijn ergotherapeutisch handelen verweven.
Als een hulpmiddel technisch gezien een prima oplossing zou zijn maar het gevoel is niet goed, dan past het niet in de situatie en wordt het niet gebruikt. Als een hulpmiddel goed voelt dan wordt het gebruikt. Als koken nooit een hobby is geweest en er moeten keuzes gemaakt worden wat wel te doen en niet te doen door beperkte energie, dan is de praktische overweging kiezen voor koken. Er kan ook gekeken worden naar alternatieven als tafeltje dekje of een magnetronmaaltijd omdat dit beter “past” bij de persoon en er energie overblijft voor andere activiteiten.